top of page
Arno van der Hoven

Tekort aan vakmannen: “We kunnen wel wat hulp gebruiken”

“Handjes tekort in de techniek” zou als titel wellicht meer aanspreken, maar eigenlijk moeten we het zo niet willen noemen. Vakmensen, dat is wat we nodig hebben! Met ‘handjes tekort’ lijkt het alsof we het hebben over een product dat we in de bouwmarkt kunnen aanschaffen om het probleem direct mee op te lossen. Hoe dan ook, het is geen overdrijving dat we een tekort aan vakmensen hebben. Al jaren kampen we met een groeiend aantal openstaande vacatures in de technische sector, en de trend lijkt maar niet te keren. Volgens het CBS blijft de arbeidsmarkt in het eerste kwartaal van 2024 nog steeds krap. Dit tekort is niet alleen een probleem voor bedrijven, maar heeft ook bredere maatschappelijke gevolgen, zoals de  vertraging in de woningbouw.

Een weergave van het personeelstekort en de route naar het bouwen van 900.000 woningen
Al jaren kampen we met een groeiend aantal openstaande vacatures in de technische sector, en de trend lijkt maar niet te keren.

De cijfers spreken boekdelen


Het tekort aan technici is niet iets van de laatste jaren. De vacaturegraad in de techniek blijft maar stijgen. Voor elke werkloze technicus zijn er maar liefst drie vacatures. Dit tekort  aan personeel betekent niet alleen dat bedrijven moeilijkheden ondervinden om projecten af te ronden, maar ook dat innovatieve ontwikkelingen stil komen te liggen. En laten we eerlijk zijn, zonder die innovaties lopen we het risico om vast te blijven zitten in het verleden, terwijl de wereld om ons heen vooruit raast.


Woningbouw en te kort aan gekwalificeerd personeel


Een concreet voorbeeld van hoe dit tekort ons allemaal raakt, is de woningbouw. We hebben een nijpend tekort aan woningen, en de bouw van nieuwe huizen gaat veel te traag. Niet omdat we geen plannen of materialen hebben, maar simpelweg omdat we niet genoeg mensen hebben om het werk te doen. Het is alsof je een taart wilt bakken zonder oven: je hebt alle ingrediënten, maar je mist de essentiële tool om het geheel bij elkaar te brengen. Slimmere methoden zouden hier veel winst in de woningbouw kunnen opleveren, zowel in tijd als in kosten.


Niet harder, maar slimmer werken


In plaats van te focussen op harder werken – wat, laten we eerlijk zijn, slechts tijdelijk verlichting biedt – moeten we nadenken over hoe we slimmer kunnen werken. Dit betekent gebruikmaken van nieuwe technologieën en methoden die efficiënter zijn en minder arbeidsintensief. Het idee is om niet meer uren te maken, maar meer uit elk uur te halen.


Een treffend voorbeeld hiervan is de installatiebranche. Hier zien we dat traditionele methoden vaak omslachtig en tijdrovend zijn. Slimmer werken betekent hier denken in termen van innovatie. Denk bijvoorbeeld aan stekerbaar installeren. Het klinkt misschien als een term die ver van de traditionele installateur afstaat, maar schijn bedriegt. Het is een slimme, efficiënte oplossing die zowel tijd als geld bespaart. Bovendien maakt het de sector aantrekkelijker voor jonge mensen, die niet meer worden afgeschrikt door het beeld van de ouderwetse, zwoegende installateur.


Denk outside of the box


Om het tekort aan technici echt aan te pakken, moeten we durven ‘outside the box’ te denken. Innovatieve installatiemethoden zoals stekerbaar installeren laten zien dat er altijd ruimte is voor verbetering en efficiëntie. Door deze en andere slimme oplossingen te omarmen, kunnen we de werkdruk verlagen en tegelijkertijd de kwaliteit van ons werk verhogen.


Dus, laten we samen die stekker de installatie inbrengen en de toekomst van de techniek plug-and-play maken. Wie weet, misschien hebben we dan binnen de kortste keren niet alleen meer huizen, maar ook meer mensen die vol enthousiasme de techniek in willen. Want eerlijk is eerlijk, wie wil er nou niet werken in een sector die net zo slim en innovatief is als zij zelf?


Bronnen


  1. CBS. (2024). Arbeidsmarkt in eerste kwartaal iets minder krap. Geraadpleegd van https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/20/arbeidsmarkt-in-eerste-kwartaal-iets-minder-krap

9 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page